Seminar Permakultur og økosamfunn med Jan Bang

SEMINAR

Permakultur og Økosamfunn 

 

 

Jan Bang holder kurs på Storbuan Økosamfunn

 

Fredag 11. august til søndag 13. august 2017

 

Permakultur

Permakultur er et helhetlig planleggingssystem basert på å arbeide med, ikke mot naturen. Kort sagt betyr det å lage sammenhengende systemer hvor hver enkelt del har flere funksjoner og hvor hver enkelt funksjon er ivaretatt av flere deler. Slik skapes et stabilt og vedvarende system. Permakultur brukes i dag som planleggingsredskap over hele verden og knytter seg alltid til lokale ressurser, mulighetene til dyrking, og å dekke grunnleggende menneskelige behov med minst mulig ressursbruk.

 

Økosamfunn

Et økosamfunn er en bæredyktig bosetning, enten i by eller landlige omgivelser, hvor alle deler av tilværelsene er med. Den integrerer menneskelig aktivitet i det naturlige miljø på minst mulig skadelig måte, og medvirker til en sunn utvikling som kan fortsette til ubestemt tid. Økosamfunn respekterer og bevarer kretsløpene i jord, vann, ild og luft på alle nivåer både i naturen og i mennesket. De omfatter alle aspekter ved tilværelsene: fysiske strukturer (jord), infrastruktur (vann), sosiale strukturer (ild) og kultur (luft).

 

Programmet vil inneholde foredrag, samtaler, gruppearbeid, praktiske oppgaver og film. Det kreves ingen forhåndskunnskap. Målene er:

 

  • At deltagerne lærer hvordan økosamfunn passer inn i den vestlige

kultur,  historie og utvikling.

  • At de får innsikt i utviklingen av økosamfunn de siste 20 år.
  • At de lærer om ulike elementer som må til for å skape et økosamfunn.
  • At de lærer hvordan sette opp en ramme for et lokallag som kan ta denne impulsen videre.
  • At de lærer om nettverksbygging med Norsk Økosamfunns Forening og

Global Ecovillage Network.

 

 

Storbuan Økosamfunn

 

Seminaret er lagt til Storbuan gård som er et økosamfunn under etablering beliggende i Meldal kommune, Sør- Trøndelag.

Se hjemmeside: www.storbuanokosamfunn.com

 Påmelding gjør du på epost: oko-by@online.no

 

 

 

Program

 

Fredag 11. august 2017

 

18 00              Ankomst.

Vi serverer suppe med godt brød mellom kl. 18-19

19 00             Omvisning på Storbuan og presentasjon av økosamfunnet.

Introduksjoner. Kurs, logistikk og program. Kurs kultur.

21 00             Avslutning


Lørdag 12. august

 

08 00              Frokost

09 00              Paradigmeskiftet. I de siste 100 år har det oppstått nye tanker om hvordan vi ser på verden, som nå begynner å konkretisere seg i nye samfunnsordninger. Økosamfunn har løsninger som er relevante for klimakrisen. Vi ser på Global Ecovillage Network i verdensbildet,  Norske Økosamfunnsforening og Norge.

 

Ta vare på jorden. Vi ser på Permakultur design som et verktøy for å skape økosamfunn. Vi deler oss i smågrupper for å gjøre en design øvelse, og deler våre konklusjoner i plenum.

Trude Skåre Johansen presenterer LAND prosjektet og Jevnaker Hage.

 

13 00              Lunsj

14 00              Ta vare på mennesker. Vi ser på nye samfunnsformer, hvordan samfunnet har forandret seg gjennom historien. Hvordan bestemmer vi saker sammen? Vi deler oss i grupper og øver i bestemmelsesformer. Vi ser nærmere på de ulike strukturer de bruker på Storbuan. 

                         

18 00              Middag  

19 00              Film om økosamfunnene Tamera i Portugal og Sieben Linden i Tyskland. Samtale.

21 00              Avslutt           

 

Søndag 13. august

 

08 00              Frokost.

09 00              Ta vare på fremtiden: dele overflod. Fremtidens samfunn krever nye økonomiske former. Vi ser på hvordan økonomien har endret seg de siste 50 år, og hvordan vi kan finne nye måter å dele ressurser og tjenester. Vi øver oss i å skape en lokal valuta, og ser nærmere på hvordan Storbuan tenker å løse sine økonomiske utfordringer.

Trude Skåre Johansen om valgfri kurs kontingent.

             

13 00              Lunsj

14 00              Inn i fremtiden. Vi ser på utfordringer som klimakrisen og ”Peak Oil” og arts utrydding. Hvordan kan vi bruke Permakultur og økosamfunn til å løse disse? Hvordan går vi videre? Evaluering. Avslutt.  

16 00              Avreise.

 

Kursleder: Jan Martin Bang

 

Jan Martin Bang er født i Oslo og vokste opp i England hvor han har sin utdannelse. Han tok Bachelor i arkeologi, filosofi og geografi i 1973 (BA, Nottingham University), pedagogisk utdannelse i 1974 (Post Graduate Certificate of Education, Nottingham University), og jordbruksutdannelsen i 1980 (Certificate of Agriculture, Lincolnshire College of Agriculture). Han var aktiv i den engelske samvirke bevegelsen (Co-operative Movement) og fagforeningen for landbruksarbeidere i 1970 og ’80 årene. Han flyttet til Israel i 1984 og var kibbutz medlem i 16 år. Siden 1993 arbeidet han med miljøprosjekter i kibbutz bevegelsen. Han representerte ”Global Ecovillage Network” i Israel, og var med å bygge opp den Israelske Permakultur bevegelsen, og underviste noen av de første Permakultur kurs på hebraisk. Som en del av dette arbeidet fikk han anledning til å reise mye i Midt Østen, besøke prosjekter og undervise i Egypt, Tyrkia, Kypros og i de Palestinske områder.

 

I 2000 flyttet han til Norge og var medarbeider på Solborg Camphill Landsby utenfor Hønefoss i Norge i flere år. Han var tidligere sekretær i Norsk Permakultur Forening og har vært aktiv i økolandsbymiljøet i Norge. Han er styreformann i Norske Økosamfunns Forening og er fortsatt i styret i Norsk Permakultur Forening. Han fikk sin Permakultur Diplom fra det Nordiske Permakultur Institutt i 2006 for hans arbeid innenfor pedagogikk og felleskapsutvikling.

 

Han skrev boken ”Ecovillages – a Practical Guide to Sustainable Communities” i 2005, og i 2007  “Growing Eco Communities – practical ways to create sustainability”, begge er utgitt av Floris Books i Edinburgh. To bøker til kom i 2009; ”Sakhnin  – a portrait of an environmental peace project in Israel” og ”The Hidden Seed – the story of the Camphill Bible Evening”. I 2010 kom boken “”A Portrait of Camphill – from founding seed to worldwide movement”, en bok om Camphill bevegelsens historie internasjonalt. To bøker kom ut i 2015: ”Permaculture – A Spiritual Approach” og ”Permaculture – A Student’s Guide to the Theory and Practice of Ecovillage Design”.

 

Ta gjerne kontakt: jnbng49@gmail.com

Hjemmeside: www.permakulturisten.com

 

Trude Skåre Johansen

 

Trude Skåre Johansen er initiativtaker for Jevnaker Hage, en samfunnshage stiftet for ca. fire år siden, hvor vi tilbyr kurs og parseller til grupper og individer på Jevnaker. Vi disponerer så langt rundt 4 mål og er bygget opp på Permakultur prinsipper.

 

Trude er vara styremedlem i Norsk Permakultur Forening og sitter i arbeidsgruppen for Permakultur LAND prosjektet, som utvikler en rekke kvalitetssikrede Permakultur besøk steder i Norge.

 

Trude er utdannet naturopat og massasjeterapeut av yrke. Hun har også en PDC og har samarbeidet med Jan om kurs og seminarer de siste tre år.

 

Praktisk informasjon

All mat som blir servert denne helgen er:

  hjemmelaget

  vegetarisk

  økologisk

 

 

Kursavgiften er kr 2000,- for hele helgen, og dette inkluderer:

 

  3 dagers kurs med Jan Bang

  3 måltider hver dag (vegetar)

 Overnatting i hovedhuset på Storbuan

 Praktisk info:

  Ta med sengetøy (laken, dyne- og putetrekk) eller sovepose, eller lei sengetøy for kr 100,-.

  Ta med tøfler/innesko og gode tursko.

  Husk å melde fra om eventuelle matallergier når du melder deg på

 

Transport: Sørfra: Egen bil eller tog til Berkåk. Fra Trondheim: Egen bil eller buss til Meldal eller Orkanger. Vi kan hente fra buss/ tog. Mer informasjon om transport når du melder deg på.

 

Arrangementet finner du på Facebook: https://www.facebook.com/events/1928659850712589/?acontext=%7B"action_history"%3A"[%7B%5C"surface%5C"%3A%5C"page%5C"%2C%5C"mechanism%5C"%3A%5C"page_upco

Del gjerne budskapet videre!

 

Påmelding/reservering av plass gjør du på epost: oko-by@online.no

 Betaling av kursavgiften gjør du etter å ha meldt deg på.

 Du kan velge å betale depositum på kr 500 nå (trekkes fra kursavgiften senere)

eller å betale hele kursavgiften nå.

Det er mulighet for å søke om redusert betaling. Begrenset antall deltagere, førstemann til mølla!

Spørsmål om oppholdet?

 Ta kontakt på tlf. 91174651 eller epost: oko-by@online.no